zondag 10 februari 2013

IJsland en zijn omgang met de natuur

Scheiding van Afval 

Ik ben nu al een aardig tijdje in IJsland en ik ben heel erg blij dat ik hier ben. Elke dag is er wel iets te doen met de vrienden die ik hier gemaakt hebt, ook al is het een rustig plekje. Toch zijn er wat dingen die me verbazen in IJsland, één daarvan is hun manier of eigenlijk hun achterstand met betrekking tot het omgaan met afval. Ik weet dat er in Nederland ook nog ruimte is voor vooruitgang, maar in IJsland lijken ze nog niet heel erg veel eraan te doen. De Petflessen, alle glazen dingen en blikjes gaan allemaal in één bak. Het papier gaat in een papierbak en dan hebben ze nog een afvalbak voor alle resterende afval. Zoveel afvalscheiding doen ze dus niet in vergelijking met andere landen. En het is gek, want voordat ik hierheen ging dacht ik dat IJsland juist heel erg milieubewust was. Dat lijkt eigenlijk alleen te gelden voor het imago van IJsland.

Energiebronnen

Er is wel een contrast, want hier maken ze wel gebruik van puur water. Dus er is zeker sprake van een groene manier van energie opwekken. Ook het warme water komt hier gewoon van de natuurlijke bronnen, maar dat is ook deels omdat het hier in IJsland gewoon bestaat. De heetwaterbronnen in IJsland zijn verantwoordelijk voor het warme water. In IJsland is er ook sprake van een overvloed aan vers water, wat in veel landen niet zo is. Dat zorgt ervoor dat veel mensen anders worden opgevoed, teveel water verbruiken is in IJsland een gek concept. Puur omdat er genoeg water aanwezig is.

Openbaar vervoer

Als we het over auto's hebben, dan zijn er in IJsland genoeg (en waarschijnlijk zelfs teveel). Als we het over openbaar vervoer hebben, dan moeten we het tegenovergesteld concluderen. Het is wel waar dat door het feit dat er weinig bussen rijden en veel plekken moeilijk bereikbaar zijn IJsland een avontuurlijk trekje geeft. Het is alleen niet heel erg milieubewust. Ik las zelfs dat een stel in Reykjavik probeerde om de bus te gebruiken in plaats van een auto, maar het was zoveel moeite en gedoe dat ze uiteindelijk toch maar een auto aanschafte. De bus kwam vaak te laat of helemaal niet. Voor mij was het heel gek om tot de conclusie te komen dat IJsland helemaal niet zo milieubewust is als het leek voordat ik hierheen ging. Toch denk ik dat er verandering zal komen. En het gekke is dat ik zelf juist meer ben gaan nadenken over milieu en soortgelijke dingen. Dat komt omdat ik een les heb hier in Bifröst die gaat over verantwoordelijk ondernemerschap. Natuurlijk is dit hele stukje een mening en ik weet nog niet zo heel goed hoe alles precies in elkaar steekt qua wetten en regels, dus neem dit vooral niet als de absolute waarheid.

In mijn volgende blog ga ik praten over een zeldzaamheid in IJsland, namelijk een echt bos. Er is zelfs een gezegde in IJsland over bossen. Als je verdwaalt raakt in een IJslands bos, dan moet je gewoon opstaan.

Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten