zondag 27 januari 2013

IJslandse muziek

Björk, Sigur Rós en Of Monsters And Men

De drie namen hierboven zijn heel erg bekend buiten IJsland. Het zijn alle drie hele goede artiesten. Maar vandaag ga ik in mijn blog maar weinig over deze artiesten vertellen. IJsland heeft namelijk nog veel meer goede artiesten en die wil ik graag toelichten. Ik ben namelijk een enorme muziekliefhebber en toen ik hierheen kwam was ik eigenlijk alleen maar bekend met de paar hele bekende muzieknamen. Het was tijd om een aantal IJslandse albums te beluisteren en eens rond te vragen naar interessante artiesten. Wat zijn nou artiesten die heel goed worden ontvangen op dit moment in IJsland?

Om te beginnen moet ik even zeggen dat veel van de artiesten die ik hier noem moeilijk te vinden zijn op internet. Afgezien van een aantal artiesten. Natuurlijk kan je de muziek wel op Youtube vinden en een aantal zijn zelfs aanwezig op Spotify. Ik zal de meeste artiesten kort toelichten en een linkje naar een Youtube filmpje plaatsen. Natuurlijk is dit allemaal gebaseerd op mijn persoonlijke smaak, maar ik zal proberen om wat uiteenlopende artiesten toe te lichten.

Valdimar

Een indiepop band die te omschrijven is als kalm, rustgevend en relaxed. Qua originaliteit doen ze niet echt iets nieuws, maar toch is de muziek niet sloom en saai, maar heel spannend en melodieus. Dat komt mede door de pakkend opbouw en de prachtige zang van de vocalist van de band.


Hjálmar

Hjálmar is een IJslandse reggeaband die de Jamaicaanse klanken combineert met IJslandse muziek. Er zijn maar weinig reggea artiesten in IJsland en dit wordt daarom ook al snel als de koning van de IJslandse reggeamuziek genoemd.



Hjaltalín

Het laatste album van deze band is door de Reykjavik Grapevine uitgekozen als album van het jaar 2012. Dan is het toch verstandig om even te kijken of de critici gelijk hebben:


Retro Stefson

Een elektronische artiest waar je maar weinig over hoeft te zeggen. Luisteren dus!


Ólafur Arnalds

Klassieke muziek is nog lang niet dood en Ólafur Arnalds is daarvan het bewijs. Toch speelt hij geen oudbollige toontjes, maar hele interessante klassieke muziek die neo-klassiek wordt genoemd. Muziek om eens even goed bij te komen.



Mugison

Mugison is een vreemd eend, een hele vreemde eend. Zijn nummers hebben allemaal een ander genre en het is perfect voor liefhebbers van experimentele muziek. Ook zijn biografie is erg interessant. Het begon met een plannetje om snel geld te maken. Door muziek te branden en te verkopen. Daarna ging hij naar London en ontmoette daar iemand die op de straat leefde, maar zijn brood verdiende door te DJ-en. Dit duo praatte wat over muziek en besloot om in plaats van muziek te branden, zelf muziek te maken.


Sigurður Guðmundsson og Memfismafían

Dit een nieuw project van een bandlid van Hjálmar, maar het is zeker het beluisteren waard. Havaanse muziek op zijn IJslands.


Snorri Helgason

De singersongwriter van IJsland. Kalme en rustige klanken begeleid met mooie zang. Het is wat je verwacht van een singersongwriter, maar Snorri Helgason doet toch net iets meer met de muziek dan de standaard singersongwriter. Wat dat precies is, dat valt moeilijk te zeggen.


Sólstafir

Een voorbeeld van de wat hardere werken uit IJsland. Het is moeilijk te zeggen in welk hard genre het valt. Het heeft bijvoorbeeld iets weg van post-rock, maar ook van doom en metal. En de zang is op veel momenten ook nog eens ongewoon positief. Het voorbeeld hieronder is één van hun wat rustigere werken.



Als je gehele albums wilt beluisteren van deze artiesten is het de moeite waard om je in te schrijven voor een IJslandse streaming website genaamd Gogoyoko. Je vindt de website met deze link: Gogoyoko Als je de muziek wilt kopen, dan moet je eens goed op internet kijken of het ooit in IJsland zelf aanschaffen. Vind je zelf dat er een aantal artiesten ontbreken, dan mag je dat natuurlijk in de reacties plaatsen. Ik sta geheel open  voor nieuwe artiesten.



Ook heb ik een spotify playlist gemaakt met mijn IJslandse muziekontdekkingen. Deze kan je hier vinden.



Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool

maandag 21 januari 2013

Tripje naar Glanni

Glanni

Een aantal dagen geleden ben ik naar Glanni geweest en daar heb ik aantal foto's genomen van de waterval en de omgeving. Toen ik er aankwam met een aantal andere uitwisselingsstudenten, merkte we dat wij de eerste waren die op die dag naar de waterval gingen. Het had namelijk gesneeuwd en overal waar we keken was het nog helemaal prachtig wit van de sneeuw die de dag ervoor was gevallen.


Ik dacht in eerste instantie dat Glanni maar een klein watervalletje was, maar het was een prachtige waterval die niet echt klein te noemen is.

Glanni
Glanni
Tot mijn verbazing was een ook nog een deel van de rivier bedolven door ijsblokken. Deze ijsblokken gaven ons de mogelijkheid om de rivier over te steken. Normaal zie je dit verschijnsel alleen bij een gletsjer.

Om een idee te geven hoe groot de ijsblokken zijn
Hierna zijn we naar een ander stukje geweest waar het meer schijnbaar drie kleuren weerkaatst als de zon erop schijnt. Nu had ik deze keer niet zoveel geluk, maar het was wel een gave plek om te zien.


Het was een enorm gave trip, vooral door de sneeuwval. Ik wil deze blogpost graag afsluiten met nog een aantal foto's die ik tijdens deze trip heb gemaakt.



Het leek wel een winter wonderland met het prachtige landschap en de sneeuw. Je zou bijna in elven en trollen gaan geloven als je het met je eigen ogen ziet.

Frank de Jong is een communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.




zaterdag 19 januari 2013

IJslands drank en voedsel

Traditionally distilled & filtered through ancient arctic lava rock

Voor het geval je het nog niet wist, de alcoholische versnaperingen kan je in IJsland alleen kopen in zogenaamde 'staatswinkels'. In de 'gewone' winkels verkopen ze wel de light varianten van bier, maar geen alcoholische dranken boven de 2,25%. Om 'echt' bier of ander soorten drank te kopen moet je naar een Vínbúðin. Een staatswinkel voor alcohol. Veel IJslanders klagen dat het bier en de drank te duur is. Toch drinken veel IJslanders net zo veel (en misschien wel meer) in vergelijking met Nederland. De bekendste merken zijn Viking, Egils Gull en Thule. Wat opmerkelijk is aan de bieren in IJsland is dat ze (net als het tapwater) gebruikmaken van het IJslandse water. Voor een biertje betaal je in de staatswinkel een euro of 2 voor een halve liter. Voor een fles sterke drank ben je al snel 40 euro kwijt voor een literfles. De reden voor de hoge prijzen zijn de belastingen. Een ander opmerkelijk feitje is dat bier van 1915 tot 1989 verboden is geweest in IJsland. Toch wel een aardig duur land voor alcoholisten. 



Traditionally distilled & filtered through ancient arctic lava rock

Geen Mcdonalds

Mcdonalds lijkt overal te bestaan in de wereld. De keten bestaat in 119 landen en voor de financiële crisis van IJsland waren er welgeteld drie Mcdonalds te vinden in Reykjavik. Nu zijn er helemaal geen Mcdonalds meer. Het zal voor veel mensen een zegen zijn, maar voor mensen die gewend zijn om vaak naar de Mcdonalds te gaan is het misschien even schrikken. Fastfood is wel te vinden in IJsland er zit bijvoorbeeld een KFC in Reykjavik. Domino's pizza ketens zijn op verschillende plekken in IJsland te vinden. Hierbij komt dat er ook veel kleine winkeltje en tankstations zijn waar je snackvoedsel kan kopen en gewoon kan zitten zoals in een eethoekje. Veel van deze winkeltjes zijn tot een uur of 11 open of zelfs langer.
Als je nieuwsgierig bent naar de typische IJslandse soorten voedsel dan ben je eigenlijk alleen als vleeseter op het goede adres. Ze hebben diverse soorten haaienvlees, lamsvlees en leverdelicatessen.
Als vegetariër kan je IJslandse Yoghurt vinden. Yoghurt verkopen ze onder de naam Skyr. Wat er precies anders aan is weet ik niet, maar het wordt in ieder geval anders gepresenteerd.


Als je een fan bent van het proeven van diverse bieren, sterke dranken en unieke versnaperingen, dan ben je in IJsland op de goede plek.

Bevroren Hreðavatn

Frank de Jong is een communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool 


dinsdag 15 januari 2013

IJslands leren

Ég tala ekki Íslenku

Het is gemakkelijk als je in een buitenlands land bent en ook de taal spreekt. Voordat ik hierheen ging, wilde ik graag de taal leren. Nog steeds natuurlijk, maar er zijn een aantal moeilijke obstakels. Laten we zeggen dat ik minder enthousiast ben dan eerder. De eerste reden daarvoor is dat bijna iedereen goed Engels spreekt en je gemakkelijk door het IJslandse leven kan gaan zonder ook maar één woord IJslands te leren. Veel boodschappen die ik doe bijvoorbeeld bevatten Nederlandse woorden. Met name veel van de Euroshopper producten die hier te vinden zijn. De tweede reden is een meer praktische reden, namelijk dat het IJslands erg moeilijk is. De taal kent de æ, þ en ð letters die een andere klank hebben dan je zou verwachten. Hierbij komt nog bij dat veel van de letters ook een andere klank hebben en dat kan voor veel verwarring zorgen. En het feit dat het een Scandinavische taal is maakt het ook nog wat moeilijker om het als Nederlander te leren. Ik zal niet gelijk opgeven, maar ik begin nu te begrijpen waarom de uitwisselingsstudenten van het vorige semester tegen me zeggen dat het erg moeilijk is. Voor degene die zich afvragen wat de titel betekent. Ik spreek geen IJslands. (nog niet?)

Nog meer veranderlijkheid

Mijn eerste tripje in de natuur om Bifröst was een tripje rond Grábrók. Een paar dagen geleden ben ik er opnieuw geweest. Hieronder een aantal foto's om te laten zien hoe anders het er in mijn ogen uitzag. Waarschijnlijk deel je deze mening als je mijn vorige blog heb gezien. De foto's zijn vooral rondom Grábrók genomen. Ik herken de delen niet eens als ik ze vergelijk met de andere foto's die ik rondom Grábrók heb genomen.


Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.

zondag 13 januari 2013

IJsland is prachtig

Veranderlijk

Op het moment dat ik denk dat ik begin te wennen aan het landschap hier, dan verast het me opnieuw. Elk klein deel van IJsland is prachtig en daarachter is nog meer pracht te ontdekken. Het lijkt eindeloos. Nergens heb ik nog een punt gehad waar ik niet meer verder wilde, omdat het niet interessant leek. De lessen gaan aardig goed, maar ik ben veel meer gefascineerd door het veranderlijke landschap. Ik ben er nog niet eens twee weken en het is nu al zichtbaar hoe alles veranderd en er opeens totaal anders uitziet.


Een aantal dagen terug ben ik naar Hreðavatn geweest en daarna ben ik verder de bergen in getrokken. Op zoek naar hetgeen dat niet te vinden is. Het landschap laat me overal sprakeloos achter, ik kan veel verhalen vertellen over hoe enorm mooi het is. Toch denk ik dat het in veel gevallen het beste is als ik de foto's laat spreken. Ik denk dat je als lezer het met me eens zal zijn als ik zeg dat het hier echt prachtig is. Let goed op de reflectie van het meer in sommige foto's, het was bijna een perfecte weerspiegeling voor wat erboven afspeelde.


Uiteindelijk bereikte ik een punt samen met de twee personen die met me mee waren waar we niet meer verder konden. Het was een berg waar ik moest klimmen om verder te komen. En ik had niet echt klimspullen bij me en/of ervaring, een andere keer zal ik eromheen lopen (of een andere poging doen) om te kijken of er een andere manier is om erop te komen. Na het zien van de afgelegde reis van de berg was het tijd om terug te gaan. Op de terugweg leek alles anders, omdat de mistige wolken waren verdwenen en waren verwisseld met zonlicht en heldere wolken. Wolken die later zelfs een rode kleur afgaven. 


Ik denk dat de foto's voor zichzelf spreken als het gaat om onveranderlijkheid. Ik zal ook nog wel een aantal keer terugkomen op deze plekken en dat zul je (denk ik) nog meer zien hoe het landschap verandert.

Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.