maandag 7 januari 2013

Studeren in IJsland

Eerste indrukken

Vandaag heb ik mijn eerste les gehad in IJsland. Er zijn maar weinig lessen per dag. 7 op een hele drukke dag. En er is geen mogelijkheid om alles te volgen, want de lessen starten ongeveer om dezelfde tijd. Er zijn ook maar 9 lokalen hier. Voor de uitwisselingsstudenten is er één les per dag. Deze zijn in het lokaal Glanni, vernoemd naar de waterval in de buurt met dezelfde naam. De lessen zijn verdeeld in blokken van 40 minuten. Er zijn drie blokken les, dus 3x40 minuten. Deze worden achter elkaar gegeven. Na de les is er ruimte voor een groepsessie, maar die is vandaag niet gebruikt voor de les die ik had, dus ik weet nog niet zo goed wat het inhoudt. De manier van lesgeven is vergelijkbaar met dat in Nederland. Je kan makkelijk de leraren benaderen voor vragen en er is geen afstand tussen de leerling en de leraar. Het is wel een stuk kleiner, want we zitten met 10 tot 16 leerlingen in een les. In de praktijk is dit eerder 10 studenten dan 16.

Bifröst is in the middle of nowhere, dus veel studenten overnachten hier en gaan later terug als ze maar een paar lessen hebben in de week. Sommige studenten overnachten hier langer dan één dag zoals de uitwisselingsstudenten. Ik heb drie lessen van 6 studiepunten: philosophy of science, sustainability & CSR en conflict studies. Daarnaast heb ik een les van 2 studiepunten die gaat over de IJslandse taal en cultuur.

Vandaag heb ik philosophy of science gehad en de IJslandse taal en cultuur. Ze zijn beide erg interessant, de taal en cultuurles spreekt voor zichzelf en de philosophy of science gaat over controversiële onderwerpen binnen de wetenschap. In de lessen doe je veel opdrachten tussendoor, dus elke week moet je wel iets inleveren. Het is vergelijkbaar met een Amerikaans model van lesgeven. Het is niet zo dat je lessen volgt en pas aan het einde van alle lessen pas iets moet inleveren of een examen moet maken. Je moet dus elke week iets doen aan de lessen. Ik heb voor zover ik weet geen lessen waarbij ik een tentamen heb, maar de vuistregel hier is dat de opdrachten voor 60% tellen en het examen voor 40%. De opdrachten zijn dus veel belangrijker dan de examens. Het is wel de bedoeling dat je in ieder geval een 5 haalt voor je examen en opdrachten. Het is dus niet mogelijk zoals in Nederland om een 4 op te halen door middel van compensatie.

Hier zal ik de komende maanden werken


Relax

Tot nu toe voelt IJsland erg relaxed aan, iedereen doet overal heel makkelijk over. Bijvoorbeeld het betalen van de huur en de servicekosten zou op de allereerste dag moeten gebeuren, maar ze vinden het helemaal niet erg als je het later betaald. Dat heeft ook te maken met het feit dat de papieren er nog niet zijn. (lees contracten) Maar ze zullen je niet lastig vallen als je het niet doet. Hetzelfde geldt voor de openingstijden van sommige delen van de universiteit, je kan alles met een korreltje zout nemen. Deze relaxte houding is ook terug te vinden in de lessen van de universiteit. Bijvoorbeeld in de module van de les sustainability & CSR staat dat als je de opdrachten later inlevert dan halen ze iets van je cijfer af. 1 dag later inleveren is 0,5 punten eraf en 2 dagen later is 1 punt enzovoorts. In Nederland moet je meestal gewoon op tijd inleveren en anders ga je voor de herkansing.

Ze hebben hier geen haast en dat is wel zo fijn in deze rustige omgeving. Als je een keertje weg wilt van het alledaagse en alles veel te snel vind gaan, dan weet je waar je moet zijn.

De volgende keer zal ik wat vertellen over een hike die ik een paar dagen geleden heb gemaakt rond de school. En om deze blog wat mooier te maken post ik alvast een foto:


Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten