Er is enorm veel te ontdekken in Snæfellsnes. Samen met een paar andere uitwisselingsstudenten besloten we om eens een hele dag te nemen om naar Snæfellsnes te gaan. Ik ben teruggegaan naar een aantal bekende plekken zoals de Djúpalónssandur en het verlaten huis. Maar ik heb ook een aantal nieuwe plekken gezien. Het was de eerste dag in IJsland die in de zomerperiode past, de zon scheen en op sommige momenten kon ik zelfs met alleen mijn t-shirt rondlopen.
De eerste nieuwe plek is Buðir, een kleine woonplaats met een hotel. Het strand daar is erg mooi en de zwarte kerk daar is ook erg uniek. In de verte zagen we een aantal beesten boven water komen en weer in de zee duiken. Wij dachten aanvankelijk aan walvissen, maar ze kwamen niet ver genoeg naar boven om er zeker van te zijn. Toch is Snæfellsnes een plek waar veel walvissen rondzwemmen. Niet zo lang geleden is er ook een walvis aangespoeld. Ook zijn er niet zo heel lang geleden een hele hoop vissen aangespoeld ergens in Snæfellsnes. Een erg bizarre gebeurtenis. Maar het is misschien te verklaren, want heel dichtbij die plek is een heetwaterbron. Deze heetwaterbron zal ik later in deze blog toelichten.
Búðarkirkju |
Buðir |
Buðir |
Na het bezoeken van Buðir hebben we een lange stop gemaakt bij het verlaten huis om daar te genieten van de zon. Na het verlaten huis was het tijd voor een plekje die het tweede tripje naar Snæfellsnes al waardig maakte. Dit ene plekje heet de Þúfubjarg. Het is een prachtige klif en je kon er honderden vogels zien. Uiteindelijk was het me ook gelukt om naar beneden te klimmen naar de voet van de klif. Daar lagen allerlei boeien en spullen die waarschijnlijk door vissers zijn achtergelaten. Zeker een plek die je niet moet missen als je ooit naar Snæfellsnes afreist.
Djúpalónssandur en andere bekende plekken
Natuurlijk ben ik ook weer naar het prachtige Djúpalónssandur geweest. Dit keer hebben we hier wat gegeten en rustig de tijd genomen om er rond te wandelen en te genieten van het landschap. Ook stopte we even bij de bekende Kirkjufell om de berg eens te bekijken en de waterval die zich in de buurt van deze berg bevindt.
Djúpalonssandur |
Uitzicht vanaf Djúpalónssandur |
Kirkjufell |
Na een tijdje rijden besloten we te stoppen bij de plek waar de vissen waren aangespoeld een tijdje terug. Op dat moment wisten we niet dat het die plek was, maar ik had wel een goed gevoel dat het die plek was. Aangezien er enorm veel restanten van vissen op deze plek lagen. Dit is de Kolgrafafjorður. Hier is een link naar het originele artikel voor de nieuwsgierigen. Bij deze fjord is ook een heetwaterbron die niet spectaculair te noemen is, maar wel erg gaaf voor een foto. Ook heb ik een hoop foto's gemaakt bij de plek, omdat de reflecties van het water in combinatie met de bergen onbetaalbaar was.
De laatste stop was net achter de bergen van de Kolgrafafjorður. Daar konden we tegelijkertijd de maan en de zon zien. Bijna evenrecht met elkaar verbonden. Om het tripje af te sluiten hebben we wat gegeten in Stykkisholmur.
Ze noemen Snæfellsnes vaak klein IJsland. Dat is omdat er heel veel dingen te zien zijn die IJsland bekend maken. Er is een krater/vulkaan, een gletsjer, zwarte stranden, heetwaterbronnen en baden. Ook het landschap is erg typerend voor IJsland, het ene deel van Snæfellsnes is erg heuvelachtig met bergen en rotsen. En het andere deel is veel platter en heeft veel meer vlaktes. Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om walvissen te zien. Er is alleen geen geiser in Snæfellsnes. Dit allemaal maakt Snæfellsnes de plek om IJsland te ontdekken als je maar een kort tijdje in IJsland verblijft. Voordat ik de blog afsluit zal ik jullie achterlaten met een ander leuk feitje. Het beroemde boek van Jules Verne, reis naar het midden van de aarde, begint in Snæfellsnes. De gletsjer van Snæfellsnes is het begintpunt van de reis naar het midden van de aarde. Het grappige is dat Jules Verne nooit naar IJsland is geweest, hij maakte gebruik van kaarten om het landschap te beschrijven.
Met dank aan Dóra Deák voor het nemen van een aantal van deze foto's in deze blogpost.
Frank de Jong is een derdejaars communicatiestudent aan de Haagse Hogeschool.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten